Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Први сусрет првака са библиотеком


Unknown 16:02:00 0


  Гордана Бојић, библиотекар, ОШ "Свети Сава" Панчево


Учитељи и библиотекари су некада били деца и зато добро знају колико је важан и значајан први сусрет првака са школском библиотеком. Зато се у Основној школи "Свети Сава" у Панчеву тај сусрет планира и добро припрема тимски и улази у план рада и учитеља и библиотекара. И док прваци уче нова слова и речи, док уче да читају и пишу, упознају се са школском библиотеком као ризницом знања. Часови у библиотеци треба да буду занимљиви, прилагођени узрасту ученика и оријентисани ка читању и упознавању са књижевним стваралаштвом писаца за децу, а све у циљу постављања и неговања читалачких навика. За први сусрет и добродошлицу библиотекарка је одржала час заједничког читања на којем је ученицима представила писца Душана Радовића и прочитала "Причу о незахвалном мишу". 
Душко Радовић је деци познат још из вртића преко песама које су радо певали и слушали: Најлепша мама на свету, Кад је био мрак, Плави зец, Страшан лав, Шта је на крају, Песма о млеку, Све што расте хтело би да расте... Како би ученицима приредила бољи доживљај приче библиотекарка је направила лутку миша која се првацима посебно допала. Весело и радно било је током свих часова у читаоници библиотеке. Након слушања приче уследио је разговор о незахвалном мишу који је научио своју лекцију и препричавање личних доживљаја када су показали незахвалност тј. захвалност за учињен гест или помоћ. 
У знак захвалности за пријатно дружење ученици су библиотекарки поклонили своје цртеже на којима су илустровали причу коју им је прочитала. У школској библиотеци се часови са ученицима редовно одвијају и они представљају обавезан део васпитно-образовног процеса. За ученике се организују активности које треба да допринесу подизању читалачких навика у циљу припреме за целоживотно учење. 






«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост